Bedreigen en dreigen liggen een wereld uit elkaar. Net zoals bedriegen en bedreigen trouwens. Twee letters omdraaien of verwijderen en je hebt een totaal andere situatie.  

Als ik letterlijke betekenissen neem, krijg je;

Bedreigen – (iemand) bang maken door iets te zeggen of te doen. Voorbeeld: Iemand bedreigen met een pistool 

Dreigen

  1. (iemand) bang maken voor iets van vervelend is. Voorbeeld: Met een boycot dreigen om je zin te krijgen / Een dreigende lucht. 
  2. (van iets dat je niet wilt) bijna gebeuren. Voorbeeld: We dreigen de wedstrijd te verliezen.

Genoeg theorie. Het is wel te zien dat er toch verschil zit tussen beide. Om een voorbeeld te noemen die ik in het dagelijks leven tegenkom. 

Mijn honden zijn helaas enkele keren aangevallen in het park waar ik woon, door honden die losliepen terwijl mijn honden vastzaten. Hierdoor zijn ze bang geworden voor andere honden zolang zij aangelijnd zijn. 

Toch kom ik nog regelmatig mensen tegen die hun hond los hebben en hard af komt rennen op de mijne. Als ik vraag of diegene de hond wil aanlijnen, krijg ik vaak te horen dat ik mijn honden maar onder controle moet hebben. Ik dreig vervolgens om mijn honden dan los te laten als hun hond niet teruggefloten word. Voor de andere eigenaar komt dit over als bedreiging, mijn honden lijken op dat moment agressief en ze halen dan ook snel hun hond terug voordat hij gegrepen wordt. Maar het feit is dat ik dreig, omdat ik weet dat zodra ik mijn honden los laat, ze de vrijheid heeft om weg te rennen en op eigen initiatief te komen snuffelen.  Loslopend zijn ze dus helemaal niet agressief. Dat is het verschil, de intentie. Ik dreig omdat ik weet dat het niets ergs is, voor de tegenpartij komt het over als bedreiging, omdat het lijkt alsof het ernstig is. 

Een kleiner voorbeeld, wat voor waarschijnlijk veel mensen bekend is, is de moeder. Mijn moeder deed, net zoals vele, aan dreigen. “Ruim je kamer op of anders…” Vooral dat ‘of anders’. Feit is dat mijn moeder eigenlijk niets deed als ik mijn kamer niet opruimde. Hoogstens dat ze het zelf deed. Maar die woordjes ‘of anders’ zorgde ervoor dat in mijn hoofd de meest vreselijkste dingen afspeelden. Dat mijn moeder al mijn boeken zou weggooien of iets dergelijks. Voor mij voelde het dus als een bedreiging, terwijl het voor mijn moeder en in werkelijkheid slechts een dreiging was. 

Dus, bedenk maar even wat ik zal doen als je mijn stukken niet blijft lezen. Of anders… hihi

Door Nadine van Schagen