ELST – Jongeren beginnen later met drinken, roken minder vaak en ouders zouden strenger zijn geworden. Hadden in 2003 nog 70 procent van de 12-jarigen al is een glas alcohol gedronken, ruim tien jaar later is dat nog slechts 17 procent.

Dit blijkt uit een onlangs verschenen onderzoek van ‘health behaviour in school-aged children’, onderdeel van Trimbos. Trimbos kennen we als kennisinstituut, een instituut dat onderzoek doet naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Een onderzoek als deze kunnen we dus als zeer betrouwbaar beschouwen. Maar hoe komt deze verandering in een tijdsbestek van 10 jaar teweeg? Wat ligt hier aan ten grondslag?

Volgens Wilma Vollebergh van de universiteit Utrecht in de Telegraaf is het duidelijk, ouders hebben hun ogen geopend. Ze zouden zich meer realiseren hoe slecht drank en tabak voor hun kinderen is, ook zou de opvoeding strenger zijn geworden. Dit heeft er voor gezorgd dat tieners veel minder vaak naar sigaretten, wiet en drank grijpen. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is verheugd. Hij heeft er onder andere voor gezorgd dat “nix onder de 18″ de afspraak is geworden, u weet wel dat spotje wat zo vaak op televisie te zien is. De plannen van de staatssecretaris slaan dus aan volgens de cijfers.

Maar hoe betrouwbaar is dit onderzoek? Als we Vollebergh moeten geloven is de gemiddelde opvoeding strenger geworden. Het is ook algemeen bekend dat kinderen met een strenge opvoeding minder snel dingen aan hun ouders vertellen, uit angst. Gingen deze kinderen wel eerlijk en open met Trimbos praten is dan mijn vraag? Is onze jeugd dan echt op de goede weg, of hebben ze beter leren liegen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *