Als man zou je bij deze titel waarschijnlijk niets mis mee zien, grote kans zelfs dat je het hier ook gewoon mee eens bent. Mijn partner ziet hier ook niets mis mee, hij begrijpt het ook niet waarom ik hier aanstoot toe neem als dit gezegd wordt. 

Daarentegen zullen aardig wat vrouwen wel de kriebels krijgen, een steek in de buik van de herinneringen. Er is namelijk een ongeschreven regel, gebaseerd onder andere op het idee van de brave huisvrouw die glimlachend haar man verwelkomd, de aardige assistente die je toelacht als je vol zenuwen op een afspraak wacht, die vriendelijke caissière in de supermarkt van reclames. Als vrouw, moet je lachen, dan ben je mooi, dan voldoe je namelijk aan het beeld wat, met name mannen, hebben. Ik weet het, het klinkt zo kort door de bocht, want toegegeven, iedereen die oprecht lacht, straalt. Maar daar ligt hem ook de crux in, zeker gezien een vrouw wordt verteld te lachen, voor schoonheid. 

Enkele jaren heb ik gewerkt in een supermarkt, achter de kassa en balie. Tot het einde van mijn loopbaan daar, heb ik bijna altijd genoten van het werk, het contact met de klanten vond ik heerlijk. En ik lachte bijna altijd oprecht. Een enkele keer zat ik er, niet chagrijnig maar niet glimlachend, door allerlei omstandigheden. Zo moest ik een keer met koorts toch op het werk verschijnen, of had ik enkele doden in mijn directe omgeving meegemaakt. Momenten dat het zelfs zo lastig is om een neppe glimlach tevoorschijn te toveren. Dat waren de momenten dat ik deze opmerking kreeg. En het viel mij op dat ik ze de hele dag door kreeg, elke keer als ik ook maar “waagde” even niet te glimlachen, kreeg ik hem weer te horen. 

Het begon daardoor mij op te vallen, dat elk van mijn vrouwelijke collega’s dit hoorde. Zoals altijd, pas als je er zelf mee geconfronteerd wordt, gaat het je opvallen. Mijn enkele mannelijke collega’s hebben dit geen tot misschien een keertje gehoord. 

En zo is die opmerking bij veel vrouwen, in tegenstelling tot mannen, een vervelend iets geworden. Het is een geforceerd, maatschappelijk masker geworden. Een lach, waarmee je kunt stralen, is voor veel vrouwen een strop, opgedrongen omdat ze anders gemeen kijken, boos kijken, verdrietig kijken, neutraal of ongeïnteresseerd, allemaal “lelijke” dingen, want alleen een glimlach maakt je mooier. 

Met de uitspraak zelf is niets mis, oprecht lachen is mooi, in elke zin dan ook. Maar denk hieraan, als je het weer eens wilt zeggen, vanuit welke overweging je het zegt. En mocht je nu verbaasd en  verward kijken naar de laatste woorden die hier staan, heb ik nog één ding te zeggen. 

    Als jij werkelijk lacht, dan straalt de wereld.